Çanakkale Savaşları Enstitüsü tarafından yayımlanan Anafarta Dergisi’nin 29’uncu sayısında yer alan ve Çanakkale Cephesi’nin az bilinen “dondurucu” yüzünü belgeleriyle ortaya koyan araştırma, ulusal basının gündemine taşındı. Enstitü Başkanımız Prof. Dr. Murat KARATAŞ’ın konuyla ilgili Demirören Haber Ajansı’na (DHA) verdiği özel demeç, “Sarıkamış’taki Acının Bir Benzeri de Çanakkale’de Yaşanmış” başlığıyla servis edilerek kamuoyu ile paylaşıldı.

Enstitümüzün süreli yayını Anafarta Dergisi’nin son sayısında kapak dosyası olarak işlenen “Çanakkale Cephesinin Sarıkamışı: Donarak Ölenler” başlıklı makale, harp cerideleri ve arşiv belgeleri ışığında 1915 yılının Kasım ayında yaşanan felaketi gün yüzüne çıkardı. Enstitü Başkanımız Prof. Dr. Murat KARATAŞ, DHA Muhabiri Nazif Cemhan ŞEN’e verdiği röportajda, 26 Kasım 1915 tarihinde başlayan ve üç gün süren fırtınanın cepheyi adeta ikinci bir Sarıkamış’a çevirdiğini vurguladı.

Haberde, Prof. Dr. KARATAŞ’ın arşiv belgelerine dayanan şu tespitlerine yer verildi: “Siperlerde nöbet tutan askerlerimiz, Sarıkamış’taki silah arkadaşları gibi donarak şehadete yürüdüler. Soğuk o kadar şiddetliydi ki karşı siperlerdeki Müttefik askerleri bu günü hafızalarına ‘Donmuş Ayak Günü’ olarak kazıdı. Arşiv belgeleri, bu üç günlük süreçte doğanın adeta ‘üçüncü bir ordu’ gibi savaştığını ve siperleri yaşanmaz hale getirdiğini gösteriyor.”

Ulusal basında geniş yankı uyandıran haberde; sel ve kar fırtınasının 18, 33, 34, 36 ve 59’uncu Alayların mevzilerinde yarattığı tahribat, Binbaşı Mustafa’nın harp ceridesine yansıyan “Alay, âdeta büyük bir muharebe vermiş kadar yıpranmıştır” ifadesi ve felaketin istatistikî verileri detaylı bir şekilde aktarıldı.

Enstitümüzün bilimsel çalışmalarının ve Anafarta Dergisi’nin tarih literatürüne sunduğu katkıların, ulusal basın aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşmasından memnuniyet duyuyoruz.

Haberin tamamına ve fotoğraflara ulaşmak için: DHA: Sarıkamış’taki acının bir benzeri de Çanakkale’de yaşanmış; siperlerde donarak şehit oldular