ÇANAKKALE HARBİ
Birinci Dünya Savaşı’na Osmanlı Devleti’nin de dahil olmasıyla açılan Çanakkale Cephesi tarihte önemli bir yer edinmiştir. İtilaf Devletleri’nin İstanbul ve Çanakkale Boğazı’nı ele geçirmek, Rusya’ya yardım göndermek, Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak için açtığı Çanakkale Cephesi, İtilaf Devletleri’nin yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Osmanlı Devleti’nin ise adeta bir ölüm kalım savaşı verdiği bu saha, cephenin kapanmasına kadar komutanından, subayına ve erine kadar canla başla savunulmuş ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini oluşturan bir zafere imza atılmıştır.
Aradan bir asırdan fazla süre geçmesine rağmen Çanakkale Muharebeleri’ne olan ilgi katbekat artmaya devam etmiş, her yıl Gelibolu Yarımadası’na düzenlenen turlar ve çeşitli ülkeler tarafından gerçekleştirilen ziyaretler Çanakkale Muharebeleri’nin unutulmayacağının göstergesi olmuştur. Bunun yanı sıra Çanakkale Muharebeleri’ne dair tarih yazımı savaş esnasında oluşturulmaya başlanmış, arşiv kaynaklarının erişime açılması ile araştırmacılar Çanakkale Muharebeleri’ne dair orijinal eserler meydana getirmeye başlamıştır. Bu bağlamda Çanakkale Muharebeleri’ni hak ettiği değere ulaştırmak, doğru bilgileri yediden yetmişe her yaşa ve her kesime ulaştırmak amacıyla Türk Şehitlikleri İmar Vakfı bünyesinde kurulan Çanakkale Savaşları Enstitüsü’ne bağlı Çanakkale Harbi dijital platformu faaliyete geçirilmiştir.
Birçok araştırmacı ve akademisyenin katkıda bulunduğu Çanakkale Harbi dijital platformu, Çanakkale Muharebeleri hakkında geniş bir literatür sağlamasının yanı sıra; muharebelere dair fotoğraflar, haberler, kültürel miras, raporlar, harp hatıraları, mektuplar, şiirler, çeviriler, makaleler, köşe yazıları ve daha birçok alan ile gün yüzüne çıkmamış bilgileri siz değerli okuyucular ile buluşturmaya gayret ediyor.