Çanakkale Savaşları Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen Kent ve Tarih Üzerine Sohbetler programında Cevat İnce’nin bu haftaki konuğu “Anadolu’nun Müzik Tarihi Neolitik Çağ’dan Bizans’a”  kitabının yazarı Meral Sayın oldu.  İnsan yaşamını ayrımaz bir parçası olan müziğin serüveni ve aynı zamanda Anadolu ve Mezopotamya’daki arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkan müzik aletlerinin konuşulduğu etkinliğe ilgililer katıldı.

Meral Sayın ilk bölümde Anadolu ve Mezopotomya uygarlıklarında müziğin gündelik yaşamdaki yerinden bahsetti. Sümerlerin müzik literatürüne büyük katkıları olduğunu dile getirerek tabletler üzerine işlenen notalardan örnekler sundu. Ayrıca Irak, İran, Suriye ve Anadolu’da yapılan kazılarda Arp ve Lir’in Anadolu kökenli olduğunu; bunlarla birlikte müziğin haberleşmede, ölü kültlerinde ve kral karşılamalarında kullanıldığına dikkat çekti. Asurluların kadın müzisyenlere gösterdiği önemi vurgulayan Sayın, ilk ilkel bağlama olan Lut’un Akadlar tarafından yapıldığını söyledi.

Sunumun sonuna doğru müziğin tedavi yöntemi olarak da kullanıldığını örnekler üzerinden açıklayan Sayın, Astephionlarda yapılan örneklere yer vermiş ve bunun Selçuklu ve Osmanlı’da devam ettiğini yine örneklerle açıkladı. Program soru-cevap kısmından sonra Cevat İnce’nin kapanış konuşması ve hediye takdimiyle sona erdi.